Rijbewijs keuring

Rijbewijs keuring

 

U kunt op afspraak een rijbewijskeuring inplannen.  De kosten hiervoor bedragen €35,-  (Betaling uitsluitend contant en gepast).

Een oordeel over rijgeschiktheid van de aanvrager mag een behandelend arts niet geven. Voor meer info hierover verwijzen wij u graag naar de website van het KNMG.

Rijbewijskeuring

De Nederlandse wetgeving vereist, indien u in het bezit bent van een rijbewijs en de leeftijdsgrens van 75 jaar heeft bereikt of deze binnenkort bereikt, dat u zich medisch laat keuren om in aanmerking te komen voor een verlenging van uw rijbewijs. Hierbij is het goed om te weten dat:

  • de medische keuring wordt helaas niet vergoed door uw zorgverzekeraar;

  • wij doen geen vrachtwagenrijbewijskeuringen; daarvoor moet u naar een arbo-arts.

Procedure stap voor stap
Vooraf 
Op het gemeentehuis of bij het CBR koopt u het formulier Eigen verklaring met het Geneeskundig verslag.  

Vervolgens maakt u een afspraak met de huisartsenpraktijk naar keuze (met uitzondering van uw eigen praktijk). Wilt u hierbij aangeven dat het gaat om een medische keuring ten behoeve van een rijbewijsverlenging? Wij adviseren u om tijdig, zeker drie maanden voordat uw rijbewijs verloopt, een afspraak te maken.

De keuring
Wij verzoeken u, of u zich voor aanvang van de keuring wilt melden bij één van de praktijkmedewerkers en aldaar de medische keuring contant wilt afrekenen. Om de keuring deskundig en efficiënt te laten verlopen, vragen wij u onderstaande zaken mee te nemen:

  • Uw huidige rijbewijs.

  • Eigen verklaring met het Geneeskundig verslag, tezamen met de meegeleverde envelop: wij verzoeken u de eigen verklaring evenals de persoonsgegevens van te voren zelf in te vullen;

  • medicijnen of een medicijnenoverzicht, indien u deze gebruikt;

  • ochtendurine (een kleine hoeveelheid is voldoende).

Tijdens de keuring vult de arts het deel Geneeskundig verslag in welke hoort bij uw eigen verklaring.
Indien u diabeet bent, wordt nog een aanvullend vragenformulier door de arts ingevuld.

Tip!

Voorafgaand aan de rijbewijskeuring een bezoek aan de opticien voor controle van de ogen is aan te raden. Eventuele nieuwe glazen/lenzen kunnen een eventuele herkeuring voorkomen.


De afwikkeling

De ingevulde formulieren stuurt u, in de meegeleverde envelop, naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). 

De medische dienst van het CBR  bepaalt of uw rijbewijs verlengd wordt en stuurt u bij goedkeuring een ‘Verklaring van geschiktheid’. Met dit document kunt u bij uw gemeente uw rijbewijs laten verlengen. Indien u een afwijzing van geschiktheid ontvangt, kunt u bij het CBR in beroep gaan en een herkeuring aanvragen. Het kan zijn dat de medische dienst van het CBR om aanvullende informatie vraagt. Dit kan de procedure vertragen.

 

Informatie
Aanvullende informatie kunt u vinden op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.